top of page
RM_Header_5.png

OVER ROUTE
MALBURGEN

Een ode aan Malburgen

Met het openen van deze website stap je de persoonlijke verhalen van twaalf bijzondere Malburgenaren binnen. Hun verhalen worden verteld aan de hand van een route door de wijk waarin ze wonen: Route Malburgen!

Samen met theatermaker Karlijn van Kruchten en het team van Ruimtekoers maakten deze bewoners van Malburgen een theatrale audioroute door de buurt waar zij zoveel hebben meegemaakt. De route is een ode aan Malburgen geworden. Door de route te volgen, de verhalen te lezen en de audiofragmenten te beluisteren, leer je de geschiedenis van Malburgen door hun ogen kennen.

 

En dat is nodig, want Malburgen verandert snel. Steeds meer mensen, en daarmee steeds meer verhalen, krijgen een plek in de wijk. Anderen verhuizen juist en nemen hun herinneringen mee. Er wonen ondertussen meer dan 120 verschillende nationaliteiten samen in de wijk!

 

Hoe blijven we elkaars geschiedenis kennen, hoe ontmoeten we elkaar en hoe kunnen we van daaruit samen de toekomst vormgeven? Dat is waar Route Malburgen over gaat.

AUDIOROUTE

Route Malburgen is een theatrale audioroute. Dat wil zeggen dat de verhalen in op deze website zijn aangevuld met geluidsfragmenten die je kunt beluisteren terwijl je langs de route wandelt, fietst of rijdt. Bij iedere locatie kun je via de QR-code en/of de link naar deze website horen wat de verschillende plekken hebben betekend voor de bewoners. Zo leren we bij elk verhaal, vanaf de start bij Hotel Zuid tot bij terugkomst op winkelcentrum de Drieslag, de wijk en haar bewoners een beetje beter kennen.

 

JIJ BENT OOK UITGENODIGD!

Naast een uitnodiging om Malburgen te leren kennen, is Route Malburgen ook een uitnodiging om mee te doen, elkaar te ontmoeten en om jouw verhaal te delen. Zo gaat de route leven en beweegt ze mee met de bewoners en verhalen van Malburgen.

VEEL PLEZIER!

Namens de wijk, maar in het bijzonder namens: Brendley, Ineke, Rietje, Marianne, Jan, Jihan, Thea, Ben, Eduard, Asmar, Renie, Jan, Karlijn en team Ruimtekoers.

Kennismaken
begint met ...
een kopje koffie

Samen met theatermaker Karlijn van Kruchten trok het team van Bureau Ruimtekoers de wijk in op zoek naar verhalen van vroeger.

 

Op de koffie bij de Duiventil van Leo en Jannie en aanschuivend bij de wijkontbijtjes in buurtcentrum De Hobbit en MFC De Spil, ontmoetten zij verschillende Malburgenaren die hun verhaal wilden delen en ook nog wel anderen wisten met wie Karlijn écht moest gaan praten.

 

En zo stroomden de koffie-afspraakjes binnen. Karlijn fietste van appartement naar rijtjeshuis, van winkelcentrum naar buurthuis. Het uitgangspunt was om meerdere perspectieven in de wijk ruimte te geven. Inmiddels wonen er namelijk meer dan 120 nationaliteiten samen in Malburgen.

ROUTE MALBURGEN
MAKEN WE SAMEN

SAMEN ÉÉN VERHAAL

Hoe komen al deze verhalen samen tot één? En hoe raken de verhalen en de plekken verbonden? Met deze vragen in haar achterhoofd bedacht Karlijn een theatrale audioroute over ontmoeting en verbinding. De deelnemers spelen daarin de hoofdrol, hun verhaal staat centraal.

 

Opnieuw trok Karlijn de wijk in, ditmaal met opname-apparatuur én koekjes. Ze nam de levensverhalen op en maakte hier de mooie audioroute van. Hilde Wijnen tekende de verhalen op, Bram Petraeus maakte prachtige portretfoto’s, de illustraties zijn van de hand van Malburgenaar Eva Roos Kwant en het ontwerp is van Femke van Wijk.

OverRM_02.png
OverRM_01.png

OP TOURNEE DOOR DE WIJK

Na al die ontmoetingen bij de mensen thuis was het de beurt aan Karlijn om koffie te serveren. Dat deed ze bij wijkrestaurant Sama Sama. Er had zich inmiddels een groep deelnemers gevormd en die kwam daar voor het eerst samen. De stemming zat er meteen goed in.

 

Er was veel herkenning in elkaars verhalen en de spullen die zij meenamen - een schoolrapport, kranten van vroeger, een foto van de eerste heilige communie – zorgden voor een oneindige stroom anekdotes. Ook archiefmateriaal en oude foto’s van de wijk inspireerden de deelnemers.

Een week later was er nóg een activiteit. De groep ging in een bus met elkaar door Malburgen om de plekken te bezoeken die voor hen bijzonder zijn. Opnieuw kwamen er ontroerende, grappige en mooie verhalen naar boven.

NIEUWE ONTMOETINGEN

Het maakproces gaf door collectieve verbeelding ruimte aan nieuwe ontmoetingen en verbindingen. Karlijn en de deelnemers hopen dat hun project ook anderen inspireert tot meer ontmoetingen. Malburgen heeft genoeg plekken waar de koffie altijd klaar staat!

OVER KARLIJN

Karlijn van Kruchten is theatermaker, zangeres en actrice. Ze is een creatieve duizendpoot en beschikt over een enorme stem. Met die stem doorbreekt ze verschillende taboes.

EEN PLEK IN DE SAMENLEVING

Een van Karlijns drijfveren is om te helpen iedereen een plek te geven in de huidige samenleving. In haar eigen werk, met name in haar performances en community-artprojecten, zoekt zij naar verbinding met de samenleving. Met haar voorstellingen wil ze maatschappelijke taboes doorbreken.

De verbinding die Karlijn creëert met de samenleving, en dus met haar publiek, zet aan tot actie. Doordat eenieder zich weet te herkennen in de maatschappelijke problemen die zij op creatieve wijze vertolkt, is haar werk niet alleen gedurfd maar bovenal hard nodig.

LR_Malburgen-10.png

Een theatrale
audioroute over
ontmoeting en
verbinding

OVER BUREAU RUIMTEKOERS

Bureau Ruimtekoers is een bureau voor participatief ontwerp en gemeenschapskunst in de leefomgeving. In haar projecten realiseert Ruimtekoers langdurige betrokkenheid van inwoners, kunstenaars en beleidsmakers bij maatschappelijke vraagstukken. Dat gebeurt samen met kunstenaars, ontwerpers, inwoners, publiek, overheden en ondernemers.

 

Ruimtekoers probeert met geëngageerde kunstprojecten nieuwe ideeën en richtingen te verkennen voor een rechtvaardige samenleving. Dat gebeurt waar mensen hun boodschappen doen, wonen en naar school gaan, ofwel midden in die samenleving, en dus ook hier in de wijk Malburgen. Want hier maakte Karlijn, samen met 12 Malburgenaren en bureau Ruimtekoers, een route door de wijk.  

 

Loop en luister je mee?

RM_Footer.png
bottom of page