top of page
RM_Locaties_2.png

BELUISTER HIER HET VERHAAL

Pinksterbloemstraat & DotterlaanRoute Malburgen
00:00 / 04:51

Of beluister het verhaal via:

PINKSTERBLOEM-
STRAAT & DOTTERLAAN

02

Rietje
Havekes

Rietje Havekes werd geboren in Eemdijk, een klein dorp in de gemeente Bunschoten waar haar moeder terechtkwam na de evacuatie van Arnhem. Rietjes vader was tewerkgesteld in Duitsland. Eenmaal herenigd trok het gezin terug naar Arnhem en Rietje groeide op in de St. Antonielaan.

Toen ze trouwde, de jaren zestig zijn inmiddels aangebroken, was het bepaald niet eenvoudig een betaalbare woning te vinden in de buurt van Rietjes ouderlijk huis. Waar wel ruimte was, in Presikhaaf en Malburgen, want daar was volop gebouwd na de oorlog, wilden Rietje en haar man in geen geval wonen. Het waait er te hard, grapten ze tegen elkaar.

“Een goede buur”

Eerst huisden ze daarom een tijd in het souterrain van de ouders van Rietje - gelukkige jaren, hun zoon werd er geboren - maar toen er een dertigerjarenhuis in de Pinksterbloemstraat in Malburgen Oost te koop kwam te staan, gingen de twee toch overstag en trokken naar Arnhem  Zuid.

 

En ze hadden het er goed. De kinderen, twee inmiddels, gingen naar de Don Boscoschool en Rietje en haar man maakten vrienden. Daarvoor hoefden ze niet ver.

 

De Pinksterbloemstraat en de aangrenzende Dotterlaan bleken een vruchtbare bodem voor een grote hoeveelheid vriendschappen.

 

Er ontstond zelfs een uitgebreide vriendenclub, mét een naam: de Pinksterdotters. Met z’n allen fietsen, koffiedrinken, speurtochten uitzetten, Chinees eten, aan de bar hangen, handtekeningen verzamelen om de straat veiliger te maken voor het roetsjende verkeer of collecteren voor het goede doel, er was niet veel waar de buurtbewoners elkaar niet in konden vinden. Luister maar naar wat Rietje zelf vertelt over haar favoriete buurt in Malburgen.

 

Zes Pinksterdotters maken nog steeds fietstochtjes met elkaar. Een goede buur beter is dan een verre vriend, daar is Rietjes verhaal het bewijs van.

LR_Malburgen-05.png
LR_Malburgen-06.png

BENIEUWD NAAR HET
VOLGENDE VERHAAL VAN MARIANNE
OVER DE KLAPROOSSTRAAT?

RM_Footer.png
bottom of page