top of page
RM_Locaties_7.png

BELUISTER HIER HET VERHAAL

Veerpolderstraat Deel 2Route Malburgen
00:00 / 04:48

Of beluister het verhaal via:

VEERPOLDER-
STRAAT DEEL 2

07

Thea
de Visser - Jansen

Malburgen is grotendeels na de oorlog gebouwd, maar ervoor stonden er ook al huizen. In een ervan werd, in de eerste jaren na de oorlog, Thea Jansen geboren. Op de Stadsblokkenweg om precies te zijn.

Het huis staat er al lang niet meer. Er is nu een scheepswerf en even verderop begint het ASM-terrein. De ouders van Thea kregen er twee kinderen. Daarna verhuisden ze. Eerst naar de Grondelstraat, vervolgens vestigden ze zich definitief op de Graslaan. Daar, op de hoek van de Graslaan en de Margrietstraat, begonnen ze een winkel in levensmiddelen. En ondertussen kwamen er nog zes kinderen bij.

“Domweg gelukkig
in de Veerpolder-straat”

Malburgen zag er in die tijd heel anders uit. Oud Zuid was leeg. In de weilanden om de weinige huizen heen graasde het paard van de schillenboer. Alle kinderen, met al die grote gezinnen waren het er veel, speelden buiten: verstoppertje, tikkertje, bokspringen en tollen. Zwemmen gebeurde in de Rijn. Voor 10 cent kon je een kaartje kopen.

Naar school ging Thea ook. Als kleuter zat ze op de Gabriëlschool naast de kerk. De Don Bosco was haar lagere school, zoals de basisschool toen nog heette. Toen ze veertien was kwam ze in de winkel van haar ouders te werken. Als je wil weten hoe dat ging en hoe Malburgen Oost er toen uitzag, luister dan naar het verhaal van Thea.

 

Heel even heeft Thea Malburgen verlaten. Haar eerste huis nadat ze trouwde met Jan - zijn verhaal is hier te lezen -stond in Arnhem Noord, net aan de andere kant van de Rijn. Het avontuur duurde nog geen jaar. Toen kreeg het stel een tip voor een woning aan de Veerpolderstraat. Bijna vijftig jaar later wonen Thea en Jan nog steeds in hetzelfde huis. En geen haar op hun hoofd die eraan denkt er ooit nog weg te gaan.

LR_Malburgen-17.png
LR_Malburgen-18.png

BENIEUWD NAAR HET
VOLGENDE VERHAAL VAN BEN & EDUARD
OVER DE DRIESLAG NOORDZIJDE?

RM_Footer.png
bottom of page