top of page
RM_Locaties_4.png

BELUISTER HIER HET VERHAAL

BereklauwstraatRoute Malburgen
00:00 / 07:04

Of beluister het verhaal via:

BEREKLAUWSTRAAT

04

Jan
Speijers

De Bereklauwstraat, dat is de straat van Jan Speijers. Op drie maanden na woont hij er zijn hele leven. Eerst op 12, nu alweer een tijd op nummer 16. Zeventig jaar geleden stonden er nog bijna geen huizen in Malburgen Oost.

Op de foto’s die hij van zijn ouders kreeg, zit kleine Jan in zijn kinderwagen met om zich heen niets dan zand. Goede herinneringen heeft hij aan die begintijd. Hij weet nog precies hoe het eruitzag - het bos, de sloot erachter, het kamp van de Molukse gemeenschap. Ook hoe het voelde - de gezelligheid van babbeltjes op straat, buurtfeesten en barbecues. Met de komst van de televisie is volgens Jan een deel van dat moois verloren gegaan. Het leven verplaatste zich naar binnen.

“Een leven
lang in de
Bereklauwstraat”

Dat de buurt en de straat altijd veel voor Jan betekend hebben, is duidelijk. Een leven lang in de Bereklauwstraat, dat kan niet zonder dat er sprake is van liefde. Ook andersom was dat het geval. Zo zorgde Jan ervoor dat er verlichting kwam in de achterpaadjes, waardoor de buurt veiliger werd, en startte hij met een club vrijwilligers de buurtpreventie op. Dat was zo’n succes dat zelfs toenmalig staatssecretaris Kohnstamm kwam kijken hoe Jan het aanpakte en hem de officieuze titel Burgemeester van Malburgen bezorgde.

 

Daarnaast was Jan de stem van Radio Yellowbird. Vanuit zijn slaapkamer zond hij twintig jaar lang Nederlandstalige muziek de ruimte in en praatte hij de luisteraars bij over zijn favoriete stukje van de wereld: Malburgen.

 

De rest van Arnhem kent hij trouwens ook op z’n duimpje. Dat moet ook wel als je 43 jaar buschauffeur bent geweest.

 

De Bereklauwstraat is een goede uitvalsbasis voor een avontuurlijk leven, zo blijkt. Je kan er bijna een boek over schrijven! Luister maar naar Jans verhaal.

LR_Malburgen-11.png
LR_Malburgen-12.png

BENIEUWD NAAR HET
VOLGENDE VERHAAL 
OVER DE DON BOSCOSCHOOL?

RM_Footer.png
bottom of page