top of page
RM_Locaties_5.png

BELUISTER HIER HET VERHAAL

Don Bosco SchoolRoute Malburgen
00:00 / 03:58

Of beluister het verhaal via:

DON BOSCOSCHOOL

05

Don Bosco-
school

De katholieke Don Boscoschool aan de Huissensestraat in Malburgen Oost was een belangrijke ontmoetingsplek in de wijk.

De basisschool stond op het kerkelijk erf van de Heilige Sacramentskerk, dat op de hoek van de Huissensestraat en het Sint Gangulphusplein lag.

 

In 1952 werd de kerk, in Malburgen ook wel bekend als de Vinkenkerk, in gebruik genomen. Op het terrein stond ook de Gabriëlschool. Daar kregen de Malburgse kleuters les van de nonnen.

Veel Malburgenaren hebben warme herinneringen aan de Don Boscoschool. Ze zaten er bij elkaar in de klas, zoals Thea en Marianne, of hun kinderen gingen er naar school, die van Marianne en Rietje bijvoorbeeld. De school komt regelmatig langs in hun verhalen, luister maar eens mee!

“Verleden
tijd”

De Don Bosco was een sociale school. De afstand tussen schoolleiding en ouders was klein, de samenwerking bijzonder goed. Wat streng in de leer was de Don Boscoschool wel. Kinderen moesten katholiek zijn of een op katholieke waarden gestoelde opvoeding krijgen, anders mochten ze er niet ingeschreven worden.

In 2005 werden de Sacramentskerk en alle bijbehorende gebouwen afgebroken, zo ook de Don Boscoschool. In mei was de laatste kerkdienst. Op een van de belangrijkste ontmoetingsplekken van Malburgen werd een modern, multifunctioneel woonzorgcomplex gebouwd: Malburgstaete. De opening was in 2008.

 

Helemaal uitgewist is het verleden van de Huissensestraat niet. Malburgstaete werd uitgerust met een Emmauskapel en een klein Mariakapelletje en aan het Gangulphusplein staat sinds 2013 de oude klokkenstoel van de iconische Vinkenkerk weer fier overeind.

RM_DonBosco_02.jpeg
RM_DonBosco_01.jpg

BENIEUWD NAAR HET
VOLGENDE VERHAAL VAN JIHAN
OVER DE VEERPOLDERSTRAAT DEEL 1?

RM_Footer.png
bottom of page