top of page
RM_Locaties_6.png

BELUISTER HIER HET VERHAAL

Veerpolderstraat Deel 1Route Malburgen
00:00 / 04:45

Of beluister het verhaal via:

VEERPOLDER-
STRAAT DEEL 1

06

Jihan
Kahalil

In de Korianderstraat in Malburgen Oost staat het huis van Jihan Kahalil. Sinds 2015 woont ze daar, vlakbij de dijk. De Rijn is haar lievelingsplek in Malburgen. Ze wandelt vaak over de Veerpolderstraat langs de rivier.

Als ze moe is, of verdrietig, alleen of met anderen, dat maakt niet uit. Jihan krijgt er nooit genoeg van. Eieren kopen bij de boer, kijken naar de kinderen die leren paardrijden, picknicken in het gras, uitwaaien en, last but not least, turen naar het landschap.

“Wat een rivier
brengt”

De Malburgse uiterwaarden en de loom grazende koeien doen Jihan denken aan het dorp waar haar zus woonde in Syrië. Wanneer ze daar was, in het huis van haar zus, voordat de oorlog het land kapotmaakte, dronk ze altijd melk, de melk van de koeien van haar zus. Hier, lopend langs de Rijn, kan ze het bijna proeven. De rivier brengt haar thuis.

 

Kun je op twee plaatsen thuis zijn? Als het ergens kan, dan toch in multicultureel Malburgen. Alles wat ze nodig heeft, is dichtbij te vinden. Hier groet Jihan de buren, wonen haar kinderen, viert ze feest, doet ze boodschappen en heeft ze vrienden. Asmar bijvoorbeeld. Ze ontmoetten elkaar 25 jaar geleden in het asielzoekerscentrum en zijn sindsdien vriendinnen voor het leven.

 

Maar de rivier trekt het meest. Ieder jaar in september gaat Jihan naar het herdenkingsconcert aan de voet van de John Frostbrug, want oorlog maakt iedereen gelijk. Daar verbindt ze haar geschiedenis met de geschiedenis van de plek waar ze woont. Wie dat kan, is overal thuis.

 

Jihans liefde voor de Rijn is hier te beluisteren. Het verhaal van Asmar vind je hier.

LR_Malburgen-15.png
LR_Malburgen-16.png

BENIEUWD NAAR HET
VOLGENDE VERHAAL VAN THEA
OVER DE VEERPOLDERSTRAAT DEEL 2?

RM_Footer.png
bottom of page